O tvrtki

Povijest tvrtke

1877. godine Genzo Shimadzu Sr. postaje prva osoba u Japanu koja je napravila let balonom s ljudskom posadom. Njegov inovativan um naslijeđen u sljedećim generacijama obitelji Shimadzu tako i u narednim godinama nastavlja stvarati do tada neviđene, revolucionarne instrumente.

Nakon više od stoljeća od uspjeha prvog leta balona, Shimadzu s jednakim neiscrpinim istraživačkim duhom nastavlja probijati granice u znanosti i tehnologiji. 

Tisak balona punjenog vodikom kojeg je napravio Genzo Shimadzu Sr.

Genzo Shimadzu Sr. (osnivač)

Rođen je 1839. godine u Kyotu kao drugi sin Seibei Shimadzua te stasa kao proizvođač budističkih oltara. 1875. godine, nadahnut idejom širenja znanosti u Japanu, napušta obiteljski posao i u Kiyamachi-Nijo pokreće proizvodnju fizikalnih i kemijskih instrumenata za obrazovnu namjenu.

Genzo Shimadzu Jr.

Rođen 1869. godine u Kyotu kao prvi sin Genza Sr. U djetinjstvu se zvao Umejiro no s iznenadnom smrću oca 1894. godine postaje glava obitelji te preuzima očevo ime. Tijekom života osmislio je 178 izuma i izabran je među 10 najvećih izumitelja Japana.

Talent za istraživanje u znanosti i tehnologiji stasao je do medicinskih prikaza

1896. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je dr. Conrad Röntgen otkrio X-zrake, Genzo Shimadzu Jr. i prof. Muraoka sa Sveučilišta u Kyotu uspjeli su proizvesti prvu sliku uz pomoć X-zraka u Japanu. Zahvaljujući ovom jedinstvenom otkriću postavljeni su temelji za razvoj brojnih budućih inovacija sustava prikaza slika u medicini:

1896.
Uspješno snimanje RTG slike (prve u Japanu).

1911.
Medicinski radiolografski uređaj velikih dimenzija

Prvi veliki radiografski uređaj u Japanu koji koristi izmjeničnu struju. Uređaj s indukcijskom zavojnicom i ispavljačem koji pretvara izmjeničnu u istosmjernu struju postavljen je u bolnici Ohtsu japanskog društva Crvenog križa.

1918.
Radiografski uređaj Diana

Mehanički sustav punovalnog ispravljanja, s kapacitetom od 120kV i 100mA, dominirao je japanskom RTG industrijom u to vrijeme.

1922.
Uređaj za dubinsku terapiju Jupiter

Tip mehaničkog ispavljača koji je dolazio s dva glavna transformatora i dva ispravljača.

1937.
Dijagnostički radiografski uređaji Katsura i Hokoku

Ovi uređaji proizvedeni su sukladno zakonima o otpornosti na udarce i zaštiti od zračenja. RTG cijev je hladilo ulje koje je cirkuliralo spremnikom, a u istom spremniku bili su smješteni i generator visokog napona, ispravljač i transformator. Ovo je bio sustav punovalnog ispravljanja

1961.
Prvi daljinski upravljani radiografski TV sustav na svijetu

Upravljanje svim operacijama je bilo moguće iz druge prostorije, a radiolog je bio zaštićen od rizika izlaganja zračenju. To je prvi takav sustav na svijetu.

1980.
PANGIOMAX

Dovršetak sustava za stereoskopko uvećanje za cerebralnu i abdominalnu angiografiju.

1996.
Cvision

Razvoj višenamjenskog digitalnog R/F stola sa C lukom.

2003.
HeartSPEED

Prvi (digitalni kardiološki) sustav na svijetu koji koristi digitalni ravni panel detektor.

2005.
MobileDaRt

Prvi potpuno digitalni mobilni radiografski uređaj na svijetu, opremljen prijenosnim ravnim panel detektorom.

2007.
SUREengine

Predstavljanje sustava za brzu obradu digitalne slike. Ova nova tehnologija generirala je novu razinu kvalitete fluoroskopske slike.

Detaljniji pregled povijesti tvrtke Shimadzu pogledate na našoj globalnoj stranici:

Shimadzu Visionary

Predstavljanje Zakladne spomen dvorane, u kojoj se nalaze tehnologije i  kronološki poredani događaji koji obilježavaju svako pojedinačno razdoblje:

Shimadzu Zakladna spomen dvorana

Smješten na sjevernom kraju rijeke Takase, japanski okrug Kiyamachi-Nijo mjesto je rođenja Shimadzu korporacije te ujedno spomen mjesto na kojem posjetitelji mogu doživjeti atmosferu i povijest najranijih godina Shimadzua, predstavljenu kroz priče i tematske izloške.

Više o Zakladnoj spomen dvorani pročitajte na:

Kao glavni pokretač razvoja medical imaging tehnologije, Shimadzu je po prvi puta predstavio brojne proizvode koji su u međuvremenu postali standard današnjih kliničkih primjena.

Shimadzu uvažava i primjenjuje najviše standarde kako bi proizveo visoko napredna i pouzdana proizvodna rješenja za svoje korisnike.

  • Razvoj pametnih rješenja koja pružaju mogućnost prilagodbe,
  • unaprjeđivanje radnih uvjeta i hodograma,
  • rješenja prilagođena pacijentima i zaštiti pacijenta i operatera,
  • unaprijeđeni klinički rezultati uz smanjeno izlaganje zračenju.

Naše najnovije inovacije u radiologiji: