O Shimadzu

Povijest korporacije

1877. godine Genzo Shimadzu Sr. postaje prva osoba u Japanu koja je napravila let balonom s ljudskom posadom. Njegov inovativan um naslijeđen od predaka, u sljedećim generacijama obitelji Shimadzu nastavlja stvarati do tada neviđene, revolucionarne instrumente.

Nakon više od stoljeća od uspješnog prvog leta balonom, Shimadzu s jednakim neiscrpinim istraživačkim duhom nastavlja prodirati granice u znanosti i tehnologiji. 

Tisak balona punjenog vodikom kojeg je napravio Genzo Shimadzu Sr.

Genzo Shimadzu Sr. - osnivač Shimadzu korporacije

Rođen 1839. godine u Kyotu, kao drugi sin Seibei Shimadzua, stasa kao proizvođač budističkih oltara. Nadahnut idejom širenja znanosti u Japanu, 1875. godine napušta obiteljski posao i u Kiyamachi-Nijo pokreće proizvodnju fizikalnih i kemijskih instrumenata za obrazovnu namjenu.

Genzo Shimadzu Jr.

Rođen 1869. u Kyotu, kao prvi sin Genza Sr. U djetinjstvu nazvan kao Umejiro, a iznenadnom smrću oca 1894. postaje glava obitelji, kada preuzima očevo ime. Tijekom života je osmislio 178 izuma i izabran je među 10 najvećih izumitelja Japana.

Talent za istraživanje u znanosti i tehnologiji stasao je do medicinskih prikaza

1896. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je dr. Conrad Röntgen otkrio RTG zrake, Genzo Shimadzu Jr. i prof. Muraoka sa Sveučilišta u Kyotu uspjeli su proizvesti prvu sliku uz pomoć RTG zraka u Japanu. Zahvaljujući ovom jedinstvenom otkriću, postavljeni su temelji za razvoj brojnih budućih inovacija sustava slikovnog prikaza u medicini:

1896.
Uspješno RTG snimanje (prve slike u Japanu).

1911.
Medicinski radiografski uređaj velikih dimenzija

Japanski prvi veliki RTG aparat koji je koristio izmjeničnu struju. Rendgenski aparat s indukcijskom zavojnicom s ispravljačem za pretvaranje izmjenične u istosmjernu struju, instaliran je u bolnici Ohtsu Japanskog društva Crvenog križa.

1918.
Radiografski uređaj Diana

Mehanički sustav punovalnog ispravljanja, s kapacitetom od 120kV i 100mA, dominirao je japanskom RTG industrijom u to vrijeme.

1922.
Uređaj za dubinsku terapiju Jupiter

Tip mehaničkog ispravljača koji je dolazio s dva glavna transformatora i dva ispravljača.

1937.
Dijagnostički radiografski uređaji Katsura i Hokoku

Ovi uređaji proizvedeni su sukladno zakonima o otpornosti na udarce i zaštiti od zračenja. RTG cijev je hladilo ulje koje je cirkuliralo spremnikom, a u istom spremniku bili su smješteni i generator visokog napona, ispravljač i transformator. Ovo je bio sustav punovalnog ispravljanja

1961.
Prvi daljinski upravljani radiografski TV sustav na svijetu

Upravljanje svim operacijama je bilo moguće iz druge prostorije, a radiolog je bio zaštićen od rizika izlaganja zračenju - prvi takav sustav na svijetu.

1980.
PANGIOMAX

Dovršetak sustava za stereoskopsko uvećanje za cerebralnu i abdominalnu angiografiju.

1996.
Cvision

Razvoj višenamjenskog digitalnog R/F stola sa C-lukom.

2003.
HeartSPEED

Prvi (digitalni kardiološki) sustav na svijetu koji koristi digitalni ravni panel detektor.

2005.
MobileDaRt

Prvi potpuno digitalni mobilni radiografski uređaj na svijetu, opremljen prijenosnim ravnim panel detektorom.

2007.
SUREengine

Predstavljanje sustava za brzu obradu digitalne slike. Imenovana tehnologija generirala je novu razinu kvalitete fluoroskopske slike.

Detaljniji pregled povijesti tvrtke Shimadzu pogledate na našoj globalnoj stranici:

Shimadzu Visionary

Predstavljanje Zakladne spomen dvorane, u kojoj se nalaze tehnologije i kronološki poredani događaji koji obilježavaju svako pojedinačno razdoblje:

Shimadzu Zakladna spomen dvorana

Smješten na sjevernom kraju rijeke Takase, japanski okrug Kiyamachi-Nijo je mjesto rođenja Shimadzu korporacije i ujedno spomen mjesto na kojem posjetitelji mogu doživjeti atmosferu i povijest najranijih godina Shimadzu razvoja, predstavljenu kroz priče i tematske izloške.

Više o Zakladnoj spomen dvorani pronađite na:

Kao glavni pokretač razvoja medicinske slikovne tehnologije, Shimadzu je po prvi puta predstavio brojne proizvode koji su u međuvremenu postali standard današnjih kliničkih primjena.

Shimadzu uvažava i primjenjuje najviše standarde kako bi proizveo visoko napredna i pouzdana proizvodna rješenja za svoje korisnike:

  • razvoj pametnih rješenja koja pružaju mogućnost prilagodbe,
  • unaprjeđivanje radnih uvjeta i hodograma,
  • rješenja prilagođena pacijentima i zaštiti pacijenta i operatera,
  • unaprijeđeni klinički rezultati uz smanjeno izlaganje zračenju.

Naše napredne inovacije u radiologiji: