Tomosinteza

Tomosinteza - učiniti nevidljivo vidljivim. Nova verzija pruža poboljšanu kliničku svestranost.

Tomosinteza je dokazana tehnologija RTG snimanja za dijagnoze veće preciznosti. U jednostavnom i brzom tijeku rada i pri maloj dozi izlaganja, najsuvremenija tehnologija tomosinteze nudi visokokvalitetne višeslojne slike za vizualizaciju dijelova koji su nevidljivi za konvencionalnu radiografiju. Iz navedenih razloga, tehnologija „učiniti nevidljivo vidljivim“ danas se sve više nastoji istaknuti cijelom svijetu.

Tomosinteza je već neko vrijeme popularna u oslikavanju mamografije, ali još nije u sustavima radiografije ili fluoroskopije. Kao začetnik u razvoju i pružanju tomosinteze za RF sustave (prvi na svijetu) sa serijom SONIALVISION već više od 10 godina, Shimadzu je upravo izbacio 4. generaciju, novu SONIALVISION G4. Obuhvaća različite značajke primjene, uključujući najnovija dostignuća u tomosintezi.

 

 

Kratki pregled tomosinteze

Pojam "tomosinteza" spaja "tomografiju" i "sintezu". To je posebna tehnologija oslikavanja koja spaja CT rekonstrukciju „cone beam“ s digitalnom obradom slike kako bi iz jedne slike tomografije prikazala slike određenih presjeka regije snimanja.

HD tomosinteza

Jedna od novih značajki koja je danas dostupna je "tomosinteza visoke rezolucije". Kako tomosinteza obrađuje ogromnu količinu podataka, izvorni podaci na RTG detektoru prikupljeni su sa 2 x 2 spremanjem kako bi se smanjilo vrijeme obrade i brže prikazala konačna slika tomosinteze na monitoru. S najnovijom Shimadzu tehnologijom oslikavanja, nova "tomosinteza visoke rezolucije" omogućuje rekonstrukciju slike tomosinteze iz izvornih slika snimljenih u načinu 1×1 visoke razlučivosti pomoću 6-inčnog vidnog polja. Ovaj novi način može prikazati slike tomosinteze s još većom prostornom razlučivosti i bit će vrlo učinkovit za detaljno dijagnosticiranje malih područja poput kosti prstiju ili za otkrivanje drugih vrlo sitnih fraktura.

Kosa tomosinteza

Nova značajka kose tomosinteze pruža kose tomografske slike rekonstruirane pod bilo kojim optimalnim kutom do ± 20 stupnjeva bočno ili okomito kako bi se podudarale s idealnim dijagnostičkim kutom. Ova je značajka korisna kada se pregledavaju kralježnice, zglobovi kuka i druga područja koja je teško vidjeti standardnim vodoravnim tomografskim slikama paralelnim s površinom stola.

Tomosinteza niskih doza

Tomosinteza omogućuje pružanje veće količine podataka, koristeći pritom minimaliziranu dozu RTG zraka, što zahtijeva samo jednu akviziciju linearne tomografije. Prebacivanjem vidnog polja i korištenjem kolimacije, izlaganje RTG zrakama može se smanjiti kako bi se spriječilo nepotrebno izlaganje zračenju izvan regije interesa. Sada je dostupan novi način "tomosinteza niskih doza" kako bi se razina doze još više smanjila, što sustav čini idealnim i za dječju upotrebu.

Prednosti tomosinteze

Smanjuje vrijeme pregleda i smanjuje doze RTG zračenja, jer se slike određenog presjeka mogu rekonstruirati samo jednim skeniranjem tomografije male doze. Ova tehnika zahtijeva manje vremena i nižu dozu RTG snimanja za dobivanje slika s više presjeka, nego konvencionalna linearna tomografija.

Kraće vrijeme pregleda vrlo je korisno pacijentima pod stresom ili nepokretnim pacijentima.

Tomografija slobodnog položaja

SONIALVISION Tomosinteza omogućava snimanje slika pod bilo kojim kutom potrebnim za dijagnoze. To uključuje razne kutove na samom stolu, ali također i s pacijentom u stajaćem položaju, dok je stol u vertikalnom položaju kako bi se primijenila gravitacija, što kod CT skenera nije moguće. Pomaže u širenju opsega pregleda i širenju mogućih tretmana liječenja.

Slike visoke rezolucije s minimalnim metalnim artefaktima

Kombinacija FPD-a visoke razlučivosti i napredne slikovne tehnologije pružaju slike tomosinteze izvrsne rezolucije koje su visoko cijenjene, primjerice u dijagnozama mikrofraktura.

Slijedeća klinička ključna prednost slika tomosinteze je minimalni utjecaj metalnih artefakata, koji se obično vide na CT snimkama. Stoga je tomosinteza danas istaknuta u ortopediji za daljnju dijagnozu pacijenata s metalnim implantatima.

Dijagnoza prijeloma

Metalni predmeti teško utječu na tomosintezu, stoga je idealna za ortopediju

Tomosinteza je aplikacija vrlo male doze koja se može primijeniti na različita klinička područja

Slika tomosinteze u stajaćem položaju težinski opterećenih zglobova koljena

Precizna dijagnoza prijeloma (Opća bolnica Okitama)

 

Jasna vizualizacija za stvaranje kalusa (Gradska bolnica Nara)