Seminar o naprednoj aplikaciji Tomosinteza na digitalnom mamografskom uređaju - Virovitica, pogledajte kako je bilo...

10.03.2017. godine je u Općoj Bolnici Virovitica uspješno održan seminar o naprednoj aplikaciji Tomosinteza na digitalnom mamografskom uređaju FujiFilm Amulet Innovality s primjenom u kliničkoj praksi.

Voditelj ključnih kupaca tvrtke Shimadzu g. Josip Roca zajedno s dr. Ljiljanom Pavošević, voditeljicom odjela radiologije OB Virovitica održao je seminar koji je bio zamišljen kao kombinacija prezentacije uređaja i primjene SW Tomosinteze na pacijentima.

DIGITALNA MAMOGRAFIJA 

Opće je poznato da je mamografija najdjelotvornija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki.

Razvojem digitalne mamografije kvaliteta snimke znatno je poboljšana, a posebno osjetljivost, što je osobito važno kod gustih dojki. Digitalna mamografija ujedno omogućuje detaljnije proučavanje slike, koje se po potrebi mogu uvećavati, isjeći ili usporediti s ranijim nalazima. Digitalni mamograf koristi specijalno građen rendgenski aparat (mamograf), kojeg odlikuje posebno konstruirana rendgenska cijev koja emitira zrake male energije (20 kV), čime je znatno smanjena doza zračenja.

Upotrebljava se kao klinička mamografija:

  • kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih pacijentica, mamografija za rano otkriće raka dojke
  • u dijagnostici klinički okultnog karcinoma, te screening mamografija
  • metoda probira kod asimptomatskih pacijentica

Digitalna mamografija se oslanja na dvodimenzionalnu projekciju slike (2D) u kojoj patološka (tumorozna) struktura može biti zaklonjena i na taj način i neprimijećena. Osim toga strukture koje se preklapaju mogu se interpretirati kao lažno pozitivni rezultati, te se zbog toga rade dodatna ispitivanja.

TOMOSINTEZA ili 3D MAMOGRAFIJA

Fuji Film Amulet Innovality

Tomosinteza ili 3D mamografija omogućuje detekciju malih tumora koji se običnom mamografijom teško mogu uočiti. Učinkovitija je od standardne jer otkriva više invazivnih tumora i znatno je manji broj lažno pozitivnih nalaza te je tako smanjen broj dodatnih pregleda i intervencija. Digitalna tomosinteza koristi veliki broj projekcija iz više uglova svake dojke posebno. Dojka je pozicionirana na isti način kao kod konvencionalne mamografije ali se primjenjuje znatno manji pritisak, što je znatno ugodnije od standardne mamografije, dok se rendgenska cijev kreće po luku oko dojke i radi “n” snimaka u toku par sekundi ispitivanja. lnformacije se zatim šalju u kompjuter na obradu putem procesora i posebnog softvera da bi se proizvele slike u trodimenzionalnoj formi.

Cilj je svih novih slikovnih tehnika smanjiti broj nepotrebnih kirurških zahvata.

Trenutno u Hrvatskoj tomosintezu imaju OB Karlovac i DZ Primorsko-goranske županije - ispostava Rijeka.

Archive