Sustav snimanja pomoću bliske infracrvene fluorescentne svijetlosti - LIGHTVISION

Sustav snimanja pomoću bliske infracrvene fluorescentne svijetlosti visoke razlučivosti 

 

Važna informacija!

Ova stranica predstavlja sustav za podršku u kirurgiji za medicinske djelatnike i uključuje kliničke slike tijekom operacije.
Za dostupnost proizvoda kontaktirajte svog lokalnog predstavnika tvrtke Shimadzu.

 

LIGHTVISION

 

LIGHTVISION uvod

 

ICG fluorescencija koristeći blisko-infracrveno svijetlo

 

ICG Fluorescence using Near-infrared light

Sustav snimanja infracrvenom fluorescencijom zrači blisko infracrvene zrake na ICG (indocijanin zeleno) kontrastnom sredstvu ubrizganom u krvne žile, limfne kanale ili druga područja. Sustav omogućuje promatranje protoka krvi i limfne tekućine ispod površine tkiva snimanjem bliske infracrvene fluorescencije. Ova metoda, koja se naziva ICG fluorescentno snimanje, omogućuje jednostavnu i stvarnu identifikaciju limfnih žila i potvrdu krvotoka tijekom operacije. Potvrđeno je da je koristan za brzu lokalizaciju sentinelnih limfnih čvorova i prokrvljenost tkiva i organa.

ICG Fluorescence using Near-infrared light

Širenje kliničkih primjena

Expanding Clinical Applications

Shimadzu LIGHTVISION sustav pruža kliničku vrijednost bez presedana lakom vizualizacijom limfnog i krvnog protoka tijekom operacije.
Opremljen senzorima visoke razlučivosti, sustav LIGHTVISION prikazuje detaljne slike visoke rezolucije, što je posebno korisno za postupke koji zahtijevaju potvrdu protoka krvi kroz male krvne žile, poput kirurškog režnja. Zbog velikog vidnog polja, slika širokog područja poput abdomena može se prikazati na čitavom zaslonu, pružajući brzi pregled prilikom procjene protoka krvi kroz krvne žile u trbušnom zidu ili probavnom traktu. Nadalje, boje prikazane na fluorescentnim slikama mogu se mijenjati, što je posebno korisno za prepoznavanje sentinelnih limfnih čvorova. Stoga se klinička primjena LIGHTVISION proširuje na širok spektar kirurških zahvata.

Expanding Clinical Applications

Plastična i rekonstruktivna kirurgija

Primjena】Utvrđivanje krvotoka tokom plastičnih zahvata

Funkcija zumiranja od 10 x pruža širok kut gledanja snimajući veliko vidno polje. Cijeli veliki abdominalni režanj tako može biti prikazan na jednom zaslonu, što je korisno za procjenu perfuzije samog režnja. Povećani prikaz može se koristiti za vizualizaciju prohodnosti krvnih žila nakon anastomoze.

Procjena perfuzije dojke tokom kirurškog režnja

Procjena prohodnosti krvnih žila tokom rekonstrukcije dojke

【Primjena】Dijagnoza i tretiranje limfedema

LIGHTVISION može podržati određivanje progresije limfedema praćenjem putovanja uzorka kroz limfne žile. Tijekom postupka limfovenske anastomoze (LVA) mogu se usporediti i infracrvena i vidljiva slika kako bi se lakše obilježile limfne žile.

Obilježavanje limfnih žila tijekom LVA

Dermatološka kirurgija

【Primjena】Identificiranje sentinelnih limfnih čvorova za melanom

Budući da LIGHTVISION može jasno prikazati veliko područje na jednom zaslonu monitora, može se koristiti za brzo i jednostavno praćenje protoka limfe koja se proteže daleko od primarne lezije raka.

Biopsija limfnog čvora melanoma

Kirurgija dojke

【Primjena】Identifikacija sentinelnih limfnih čvorova

LIGHTVISION pomaže u preciznom prepoznavanju sentinelnih limfnih čvorova jasnom vizualizacijom limfnog toka na širokom području, protežući se od primarne lezije do aksile. Nakon rezanja, funkcija zumiranja može se koristiti za bolji prikaz urezanog područja, tako da se limfna žila može vizualno prepoznati tijekom izrezivanja. Budući da ne koristi nijednu radioaktivnu tvar, pacijent nije izložen zračenju.

Biopsija limfnih čvorova raka dojke
Izvor: Kochi Medical School Hospital Breast Center, Japan

Kardiovaskularna kirurgija

Primjena】Procjena prohodnosti tokom presađivanja koronarne arterije (CABG)

LIGHTVISION se može koristiti za intraoperativnu procjenu prohodnosti presjeka koronarne arterije i perfuziju krvi kroz miokard tijekom operacije.

Procjena prohodnosti krvnih žila i perfuzije miokarda u presađivanju koronarne arterije (CABG)

Izvor: Kochi Medical School Hospital Breast Center, Japan

Hepato-pankreato-bilijarna kirurgija

Primjena】Identificiranje tumora u jetri

Indocijanin zeleni indikator (ICG - eng. Indocyanine green) koji se koristi za ispitivanje funkcije jetre prije operacije, ostaje nemetaboliziran u tumorima i drugim područjima s abnormalnim stanicama jetre. Ova se karakteristika može koristiti za pouzdanu i minimalno invazivnu kirurgijiu identificiranjem tumora te određivanjem margina za izrezivanje.

Uklanjanje tumorskog područja iz jetre

Primjena】Identificiranje segmentacije jetre

Primjenom ICG preko portalne vene može se jasno vizualizirati zahvaćeno područje jetre i točno odrediti linija za izrezivanje.

Tumor jetre, segmentna resekcija

Kirurgija gornjeg gastrointestinalnog trakta

Primjena Procjena protoka krvi kroz jednjak

 

Perfuzija krvi kroz tkivo može se vizualizirati s jasnom kvalitetom slike. Vizualizacija vaskularnosti tijekom operacije s jasnom kvalitetom slike, vizualno podržava određivanje područja za anastomozu.

Rak jednjaka, procjena perfuzije tkiva jednjaka
Izvor: Odjel za kirurgiju Medicinskog fakulteta Kochi, Japan

Kolorektalna kirurgija

PrimjenaProcjena prokrvljenosti tkiva tokom operacije debelog crijeva

 

Kolorektalna kirurgija, procjena perfuzija tkiva za vrijeme operacije raka debelog crijeva

Precizno kirurško vođenje zahvaljujući slici visoke razlučivosti

Slika visoke razlučivosti

Opremljen senzorima visoke razlučivosti, sustav može prikazati detaljne slike visoke rezolucije. Osim što jasno potvrđuju krvne žile i limfne kanale koji emitiraju fluorescentnu svjetlost, slike visoke rezolucije također se mogu koristiti za potvrdu položaja između okolnog tkiva i kirurških alata tijekom operacije. S obzirom na zahtjevnost kirurških zahvata, ovaj sustav pomaže u bržem donošenju točnijih odluka.

Jasan prikaz na velikom monitoru

Mogućnost prikaza slika na odvojenom velikom monitoru daje mogućnost dijeljenja informacija sa cijelim intervencijskim timom istovremeno.

Display Images Clearly on a Large Monitor

Simultani prikaz triju slika daje jasan uvid u svakom trenutku

Sustav može istodobno prikazati tri slike: optičku sliku, blisku infracrvenu fluorescentnu sliku i kombiniranu vidljivu plus blisku infracrvenu fluorescentnu sliku u isto vrijeme. Ovaj prikaz omogućuje potvrdu područja s ICG iluminacijom u usporedbi s okolnim tkivom, što je posebno učinkovito za određivanje područja ablacije. To omogućuje usporedbu i potvrdu velike količine informacija tijekom operativnog zahvata, što može pomoći u skraćivanju vremena postupka.

 
Simultaneous Three-Image Display Provides Clear Understanding at a Glance

Promijenjive boje fluorescencije radi lakše vizualizacije i identifikacije

Da bi se poboljšala vizualizacija krvnih žila ili limfnih kanala, boja bliske infracrvene fluorescentne slike može se promijeniti u bijelu, zelenu ili plavu kako bi se olakšalo razlikovanje od okolnih tkiva ili refleksije krvnih žila ili tjelesnih tekućina. Optimalna boja može se odabrati jednostavnim pritiskom jedne tipke.

 

Colors Can Be Changed to Improve the Visibility of Blood Vessel or Lymph Duct

Snimanje moguće i u osvjetljenoj sobi

Snimanje se može raditi i u dobro osvijetljenoj operacijskoj sali, što znači da se slike mogu usporediti sa zahvaćenim područjem.

 

Imaging is Possible in a Bright Room

Odlični uvjeti sa fokusom na zahvatu

Hands-Free snimanje

Samopodržana teleskopska ruka omogućuje hands-free upravljanje. Osim što smanjuje stres za kirurško osoblje, može prikazivati slike bez zamućenja uslijed pokreta ruku.

 
 
Hands-Free Imaging

Široki domet kamere

Pomoću teleskopske ruke koja se može proširiti za oko 180 cm, glavnu je jedinicu moguće smjestiti dalje od sterilnih područja i stvoriti optimalan raspored u skladu sa situacijom u operacijskoj sali.
Wide Camera Movement Range

Slobodno namještanje kamere

Uravnoteženim nosačem možete brzo postaviti visinu i kut kamere po želji. Slike se mogu dobiti optimalnim položajem kamere, ovisno o vrsti operacije ili područjem zahvata.

 

Freely Adjustable Camera Positioning

Stvara potrebit prostor za nesmetan rad

Zahvaljujući jakom izvoru svijetla i senzoru slike visoke osjetljivosti, tijekom snimanja može se održati radna udaljenost (udaljenost između kirurškog prostora i kamere) od oko 50 do 70 cm. Slijedom toga, snimanje se može izvoditi istovremeno s kirurškim radom.

Ensures Working Distance Required for Surgical Work

Snimke se mogu potvrditi na malom monitoru na glavnoj jedinici

Operator može provjeriti situaciju sustava i prilagoditi kvalitetu slike pomoću malog monitora na glavnoj jedinici.

 
Images Can Be Confirmed on a Small Monitor on the Main Unit

Postavljanje položaja kamere daljinskim upravljačem

Namještanje kamere pomoću daljinskog upravljača je moguće. Daljinski upravljač uključuje tri funkcije automatskog podešavanja: ekspoziciju, fokus i balans bijele što omogućuje brzu optimizaciju prikaza slike.

 
Camera Adjustments by Remote Control

Glavna jedinica jednostavna za pomicanje i repozicioniranje

Glavna jedinica dizajnirana je tako da se može pouzdano premještati između operacijskih sala. Ručke su na prednjoj i stražnjoj strani, tako da se jedinica može lako postaviti na željeno mjesto

 
Main Unit Is Easy to Move and Reposition

Platforma za daljinsko reguliranje vidnog polja (opcionalno)

Dostupna je dodatna platforma za podešavanje kuta kamere daljinskim upravljačem. Na njoj se s daljine može upravljati vidnim poljem kamere kako bi se bolje prikazalo područje interesa.

 

Remote Adjustable Field-of-View Camera Platform(optional)

 

Reference

Seki Y. et al. Real-time Indocyanine Green Videolymphography Navigation for Lymphaticovenular Anastomosis
Plastična i rekonstruktivna kirurgija-Global Open 2019

Teramoto Y. et al. Intraoperative use of LIGHTVISION: a novel fluorescence navigation system using indocyanine green for sentinel lymph node biopsy in skin cancer patients
Europski časopis za dermatologiju 2018

Tsukuura R. et al. Novel hands‐free near‐infrared fluorescence navigation and simultaneous combined imaging for elevation of vascularized lymph node flap
Časopis za kiruršku onkologiju

Ova stranica predstavlja sustav podrške kirurgiji medicinskim djelatnicima i uključuje kliničke slike snimljene tijekom operacije.

Ova stranica predstavlja sustav podrške kirurgiji medicinskim djelatnicima i uključuje kliničke slike snimljene tijekom operacije.